Informatie

Goed slapen geeft rust

Slaap is het fundament voor alles wat we doen en is essentieel om goed te presteren. Slaap je slecht, dan heeft dit invloed op je voeding en je beweging. Door vermoeidheid grijp je sneller naar ongezonde voeding en je kiest er sneller voor om niet te gaan sporten. Minder slapen beïnvloedt ook je focus gedurende de hele dag. Het eerste wat je hersenen opofferen bij minder slaap is namelijk je concentratievermogen. Het zorgt ervoor dat je minder scherp bent. Stelselmatig te weinig slapen (6 uur of minder) vormt daarnaast een groot gezondheidsrisico.

Wat we onder goed slapen verstaan

De mens is gebouwd om 16 uur per dag actief te zijn en heeft gemiddeld 8 uur slaap nodig. Hoeveel uren heb jij nodig om goed te kunnen functioneren? Je slaapbehoefte moet je zelf bepalen. Hoe vaak hoor je mensen wel niet zeggen ‘Ik heb slecht geslapen vannacht.’ Wat houdt dat slechte slapen eigenlijk in? En wanneer slaap je goed? Kwalitatief goed slapen betekent dat je energiek wakker wordt en deze energie gedurende de dag vasthoudt. Slecht slapen of een tekort aan slaap zorgt ervoor dat je moe wakker wordt, gedurende de dag prikkelbaar en vergeetachtig bent, je libido verlaagt en afvallen moeilijker wordt.

Beter slapen? Dit kun je doen

Om je slaap te verbeteren is het belangrijk om bewuste keuzes te maken voor wat betreft je mindset, slaapomgeving, slaaproutine en leefstijl. Je gedachten over je slaap zijn erg bepalend voor hoe je daadwerkelijk slaapt. Ga je met de gedachte naar bed dat je een slechte slaper bent, dan zal dit niet positief bijdragen aan hoe je die nacht slaapt. Enorme slaapkillers zijn daarnaast klagen, rechtvaardigen en verwijten. Kruip daarom zonder frustraties en met een positieve mindset onder de lakens en ga voor een goede nachtrust.

Zorg voor een goed slaapcomfort, zoals een fijne matras, een donkere slaapkamer met weinig prikkels en vergeet vooral de ventilatie niet dus zet de ramen open. Een temperatuur van 16-18 graden is de ideale temperatuur voor een slaapkamer. Om het inslapen te bevorderen is het raadzaam om overdag vaker pauzes te nemen en blauwe schermen zoveel mogelijk te vermijden. Vermijd ze vooral voor het slapen gaan want het blauwe licht onderdrukt de aanmaak van melatonine. Je komt moeilijker in slaap en je slaapt onrustiger. Verban daarom je smartphone en de televisie uit de slaapkamer. Vind je het noodzakelijk om je telefoon wel in je slaapkamer te hebben, schakel dan de Wifi uit en zet de vliegtuigmodus aan. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat alle notificaties die binnenkomen op je telefoon je diepe slaap verstoren.

Creëer een slaaproutine
Je bioritme is de dirigent van je slaap en je hersenen zijn verzot op regelmaat. Zorg voor zowel een avond- als ochtendroutine en vermijd 1,5 uur voor het slapen gaan digitale afleiding en ga bijvoorbeeld een boek lezen, bijkletsen of verricht lichte huishoudelijke taken. Daarnaast is het belangrijk om te luisteren naar lichamelijke signalen. Merk je dat je begint te gapen en dat je lichaam afkoelt? Negeer deze signalen niet en ga naar bed. In het weekend flink bijslapen is niet verstandig, sta ook dan op de reguliere tijd op om je biologische klok niet te verstoren. Wil je echt graag uitslapen, slaap dan maximaal één cyclus langer dan gebruikelijk, dus ongeveer 1,5 uur. Nog langer uitslapen, is geen goed idee. Dan zal je je eerder suf voelen in plaats van uitgerust.

Een powernap helpt

Het gevoel van een ‘middagdip’ is voor velen wel bekend en deze is niet te bestrijden met een kopje cup-a-soup. Een zogeheten powernap zorgt er wel voor dat je dat mentale frisse gevoel terugkrijgt. Met een nap van slechts 20 minuten creëer je 2 uur meer energie. Het is bij een nap wel erg belangrijk dat je niet in de diepe slaap-fase terechtkomt en dit voorkom je door de nap te beperken tot 20 minuten. Heb je slaapproblemen, ga dan zeker niet nappen want dan maak je de problemen alleen maar groter.

Dit vind je misschien ook leuk