Informatie

Neem tijd voor jezelf

De meeste mensen weten niet echt hoe ze voldoende rust voor zichzelf moeten nemen. Dat klinkt misschien verbazingwekkend.

Wanneer je tijd voor jezelf nodig hebt, betekent dat niet dat je een vakantie of uitje boekt telkens wanneer je overmand wordt door stress. Ook snel naar buiten en even een ommetje maken is niet voldoende om vermoeidheid eventjes van je af te schudden.

We hebben allemaal 24 uur in een dag. We hebben allemaal de keuze wat we met die uren doen. Een deel besteed je aan slapen. Een deel besteed je misschien aan werken, hopelijk is dat werkt waar je blij van wordt.

Dan heb je waarschijnlijk nog een gezin, partner en/of vrienden met wie je tijd doorbrengt en je krijgt je 24 uur wel vol.

Mensen die geen tijd hebben voor zichzelf, hebben vaak een ander, onderliggend probleem. Ze gunnen zichzelf de tijd niet, of ze vinden dat ze altijd maar door moeten gaan. Verstandig is dit niet en je werkt toe naar een burn-out.

Signalen die aantonen dat je tijd voor jezelf nodig hebt

  • Een slecht humeur en een gevoel van apathie
  • Het gevoel dat je nergens tijd voor hebt
  • Psychosomatische klachten

Je lichaam kan de volgende signalen uitsturen:

  • Hartkloppingen
  • Zware vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Slechte spijsvertering en maagklachten
  • Slapeloosheid

Tijd maken voor jezelf betekent investeren in je gezondheid. Het is net zo belangrijk als de lucht die je inademt en de kleren die je ‘s ochtends aantrekt. Ga de uitdaging aan en reserveer vanaf nu tijd voor jezelf.

De vraag is: Hoe maak je dan tijd voor jezelf?

Tijd voor jezelf? Zo doe je dat!

Er zijn altijd een miljoen dingen te doen. De vraag is alleen: krijg je daar energie van? Wil je graag een uurtje sporten, maar weet je niet wanneer? Plan het dan gewoon in.

Dat zal voor je omgeving even wennen zijn maar je hebt meer tijd voor jezelf nodig dan af en toe een paar minuutjes. Meer tijd voor jezelf ontstaat echter meestal niet spontaan, maar moet je creëren. Plan tijd voor jezelf dus in en laat er niets tussen komen. Het gaat er niet om of je die tijd hebt. Het gaat erom hoe belangrijk jij het vindt om tijd voor jezelf te hebben en je er prioriteit aan geeft.

Tijd nemen voor jezelf is niet egoïstisch.

Dit vind je misschien ook leuk